
نقش پنهان ارتباطات لجستیک در مذاکرات ایران و آمریکا
به گزارش کاریبو به نقل از دکا مدیا، محمدعلی یاری، مدیر دپارتمان ارتباطات و روابط عمومی هلدینگ دکا در یاداشتی تحلیلی به نقش لجستیک در حوزه دیپلماسی پرداخته است:
11 اردیبهشت ماه، رسانهها به نقل از وزیر خارجه عمان اعلام کردند: به دلیل مسائل لجستیکی، دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا به تعویق افتاد.
فارغ از اینکه این موضوع، دلیل اصلی تعویق مذاکرات بود و یا در فضای رسانهای اینگونه عنوان شد، باید گفت این خبر اهمیت لجستیک در حوزه دیپلماسی و ارتباطات بینالملل را از ُبعدی دیگر نشان میدهد. اگرچه اهمیت صنعت لجستیک در حوزه دیپلماسی و امور بینالملل، موضوعی تازه نیست و سالهاست مفاهیمی همچون لجستیک بینالملل، دیپلماسی لجستیک و … در ادبیات کشورها شنیده میشود اما زمانی که از مذاکرات میان کشورها سخن به میان میآید، افکار عمومی و رسانهها غالباً بر محتوای مذاکرات و گفتگوهای دوطرف متمرکز میشوند و کمتر کسی به این نکته توجه میکند که بدون زیرساختهای لجستیکی درست، هماهنگ، کارآمد و منعطف، چنین گفتوگوهایی حتی امکان آغاز ندارند.
در اتفاق اخیری که خبر آن توسط وزیر خارجه عمان به رسانهها اعلام شد، موضوع لجستیک نه یک موضوع حاشیهای بلکه یکی از ارکان اصلی مذاکرات است که اختلال در آن، لغو چنین جلسات مهمی را در پی داشته است. در حوزه بینالملل، لجستیک فقط شامل هماهنگی پروازها و مجوزها و یا برنامهریزی، مدیریت و اجرای فرآیندهای حملونقل کالا در خارج از مرزها نیست، بلکه مسائل مهمتری از جمله مدیریت عبور از مرزهای بینالمللی و رعایت قوانین کشورها در مرزهای هوایی با رعایت قوانین محلی و جهانی، ایجاد انبار در مناطق استراتژیک بینالمللی، بهینهسازی زنجیره تأمین در هر کشور با تمرکز بر کاهش هزینهها و افزایش قابلیت اطمینان و تقویت روابط تجاری را در برمی گیرد و به کشورها کمک میکند در بازارهای جهانی موفقتر عمل کنند. به مجموع این موارد International Logistics یا لجستیک بینالملل گفته میشود.
درواقع برخی به اشتباه لجستیک بینالملل را به مواردی همچون رزرو بلیت، مدیریت پروازها و هماهنگی مجوزها تقلیل میدهند. حال آنکه در موضوعی مانند مذاکرات ایران، اگر امنیت یکی از مسیرهای سفر به خطر بیفتد، آینده مذاکرات بهطور کلی با مخاطره مواجه شده و این تنها یکی از حساسیتهای لجستیک در عرصه بینالملل است.
همچنین در روابط سیاسی و اقتصادی کشورها، میتوان دریافت که اختلال در یک حلقه از زنجیره پیچیده لجستیک میتواند کل فرآیند دیپلماتیک میان کشورها را تحت تأثیر قرار دهد. بنابراین لجستیک در دنیای امروز، فراتر از حمل کالا و جا به جایی انسانها معنا یافته و با مفاهیمی همچون دیپلماسی، تسهیل گفتوگو میان دولتها و ملتها و ساختن بستر برای تفاهم جهانی پیوند دارد. از این رو نقش صنعت لجستیک بهعنوان یک ستون حیاتی در عرصه بینالملل، باید بیش از این مورد توجه رسانهها، نهادهای علمی و گفتمانهای سیاسی قرار گیرد.